Waar moet ik naar kijken bij het kopen van een huis?

Waar moet ik naar kijken bij het kopen van een huis?

augustus 8, 2019 Uit Door admin

Als je op Funda kijkt of via je makelaar een huis bent tegengekomen dat perfect aan al je eisen voldoet en bij je budget lijkt te passen, dan wil deze woning natuurlijk zo snel mogelijk bezichtigen. Hiervoor maak je een afspraak met een verkoopmakelaar. Zorg ervoor dat je jezelf goed voorbereidt op de bezichtiging. Bij het bezichtigen van een huis zijn er veel dingen waar je op moet letten. In dit blog lees je een aantal punten waar je op moet letten bij het bezichtigen van een woning. 

1. Goede voorbereiding

Vraag jezelf voor de bezichtiging af aan welke eisen je huis allemaal moet voldoen en noteer deze eisen. Zo kun je tijdens de bezichtiging kijken of het huis wel aan alle eisen voldoet.

Daarnaast is het fijn om iemand mee te vragen naar een bezichtiging. Ga nooit alleen naar een bezichtiging. Zorg ook dat bezichtiging plaatsvindt wanneer het dag is. Op deze manier krijg je een goed inzicht van de lichtinval en zo vallen gebreken aan het huis ook beter op. 

2. Jou gevoel

Gevoel is ook een belangrijk kenmerk om rekening mee te houden als je een huis gaat kopen. Wat voor gevoel krijg je als je de woning binnenkomt? De eerste indruk is belangrijk. Zie jij jezelf in dit huis wonen? Houd er rekening mee dat de verkoper makelaar probeert in te spelen op jouw gevoel, door je thuis te laten voelen met bijvoorbeeld een bosje bloemen op tafel. 

3. Zelf rondkijken tijdens de bezichtiging. 

Laat je niet teveel rondleiden aan het handje van de verkoopmakelaar. Kijk op je gemak rond in het hele huis. Kijk dan ook op alle plekken in het huis. Niemand komt graag in de kelder of kruipruimte, maar een check is belangrijk. Het zal je maar gebeuren dat je hier niet hebt gekeken en er een lekkage in de kelder blijkt te zijn. Dan zit jij met een hoop onverwachte kosten. Ook de indeling van het huis is belangrijk om goed te bekijken. Past de indeling bij jou bouwplannen of is de badkamer toch te klein? Ook is het controleren van de apparatuur belangrijk. Werkt de vaatwasser nog wel en gaan de ramen nog goed open? 

4. Denk aan de details

Nadat je een verkenningstocht door het huis hebt gemaakt , kun je een tweede ronde maken door het huis met oog voor detail. Hoe is de afwerking van het huis, zijn er scheuren of vochtplekken. Vraag de makelaar altijd wat de oorzaken zijn van de mogelijke gebreken. De makelaar is verplicht om jou hierover te informeren. Informeer ook naar de fundering, dit kan je immers niet met het blote oog zien. 

5. De buitenkant

Tot slot is het nog belangrijk om de buitenkant van het huis te checken. Kijk hierbij naar de staat van de ramen en kozijnen. Is het dak in orde en is het verfwerk nog goed? Hoe ziet de tuin eruit?