Een nieuw jaar, met nieuwe voornemens

Een nieuw jaar, met nieuwe voornemens

december 22, 2019 Uit Door admin

Het is bijna zover, een van de leukste tijden van het jaar breekt aan, namelijk de kerst en oud & nieuw. Bij een nieuw jaar horen ook nieuwe voornemens. Voor veel mensen voelt een nieuw jaar als een nieuwe start. Een nieuw begin om dingen anders en beter te doen dan afgelopen jaar. Daarom maken veel mensen voornemens voor een nieuw jaar. Maar veel mensen stellen lastige voornemens, zoals stoppen met roken. Het is super lastig om dit voornemen ook daadwerkelijk vol te houden of überhaupt te starten, waardoor je al snel terugvalt in je oude patroon. In dit blog lees je verschillende tips en trucs die jou gaan helpen om je voornemens vol te houden!

1. Stel haalbare voornemens

Vaak zijn mensen (te) optimistisch en enthousiast met het maken van hun goede voornemens. Je wilt iets super graag veranderen, maar hierdoor kun je onrealistische voornemens stellen. Dit leidt tot voornemens die niet haalbaar zijn, en een voornemen niet halen leidt vaak tot een grote teleurstelling. Vaak geven mensen hun goede voornemens op, omdat iets niet lukt, maar door realistisch te zijn en voornemens te stellen die wel haalbaar zijn, voorkom je dit. 

2. Maak niet teveel goede voornemens

Deze tip borduurt verder op de eerste tip. Naast het stellen van haalbare doelen is het ook belangrijk om niet teveel doelen te stellen. Het is lastig om je routine te veranderen, helemaal als er te veel veranderingen zijn. Je hebt wilskracht en discipline nodig om je goede voornemens vol te blijven houden. Hoe meer voornemens je maakt, hoe meer wilskracht en discipline je nodig hebt  en hoe groter de kans dat je al je voornemens laat vallen. Maak er daarom een of een paar voornemens, zodat je het ook vol kan houden.

3. Noteer je voornemens

Maak een lijst waar jij je goede voornemens op noteert. Leg deze lijst vervolgens op een plek waar je vaak komt, zodat je er vaak aan herinnerd wordt. Dit kan op je nachtkastje, toilet of koelkast zijn. Door regelmatig naar het lijstje te kijken, wordt jij iedere keer weer aan jouw goede voornemens herinnert.

4. Geef niet zomaar op

Als je een doel wilt bereiken, zul je tegenslagen tegenkomen, zo ook bij het waarmaken van je goede voornemens. Geef niet meteen op, als het de eerste keer niet lukt. De truc is juist om daarna weer de draad op te pakken en dat je een les hebt geleerd van je tegenslag. Je mag jezelf best een keer belonen, als je het niet meer zo ziet zitten. Op deze manier kan je daarna weer met nieuw, frisse motiviatie verdergaan met het behalen van je voornemens.