Nederlands bedrijf zorgt voor betere prestaties in het voetbal door data

Nederlands bedrijf zorgt voor betere prestaties in het voetbal door data

september 14, 2020 Uit Door admin

Data wordt steeds belangrijker in het leven van de mensheid en wordt toegankelijker voor steeds meer sectoren. Ook in de sportwereld is er een grote opkomst van data-analytics, zo ook in de voetballerij. Het Nederlandse bedrijf SciSports weet hier goed op in te spelen en helpen clubs, spelers en bonden aan betere prestaties. Zij werken onder andere samen met Ajax, Sheffield United, Leeds United en de KNVB. 

Wout Weghorst

In 2014 was Heracles Almelo op zoek naar een nieuwe spits voor de selectie. Zij hadden al 2 spitsen en beschikten niet over de financiële middelen om een grote naam in huis te halen. Zij gaven een aantal criteria door aan SciSports waarmee het bedrijf op zoek kon naar een nieuwe spits. De speler Wout weghorst was 2e spits bij (toenmalig) Jupiler league club Emmen. De data liet zien dat Weghorst vaak op de goede plek stond en kon scoren op belangrijke momenten. Na verder scouten van Heracles hebben ze de spits uiteindelijk gehaald. Weghorst is nu spits van Wolfsburg en Nederlands elftal. 

Memphis Depay

In 2015 maakte PSV-speler Memphis Depay de overstap naar het grote Manchester United. Toen coach Louis van Gaal plaats moest maken voor José Mourinho kwam Depay op een zijspoor terecht en schakelde hij hulp in van SciSports voor het zoeken van een nieuwe club. Het bedrijf ging aan de hand van data op zoek naar clubs die pasten bij de speelstijl van Memphis. Uiteindelijk werd er een lijst opgesteld met clubs als Everton, Fenerbahçe en ook Olympique Lyon. Hij wilde een vrije rol waardoor hij zijn creativiteit optimaal kan benutten, waardoor de match met Lyon perfect bleek te zijn. 

SC Paderborn 07

In het seizoen 2016-2017 speelde de ploeg SC Paderborn 07 op het derde niveau van de Bundesliga, waar ze eindigden op de 18e plek. Zij wilden weer terug naar het hoogste niveau en dus ging de club in zee met SciSports. Deze samenwerking resulteerde in een 2e plek in het seizoen 2017-2018 en een 2e plek een jaar later op een hoger niveau, waardoor de club terug was op het hoogste niveau in slechts 2 seizoenen tijd! in het seizoen 2019-2020 is de club wel weer terug gedegradeerd naar het 2e niveau.