Wel of geen studentenvereniging?

Wel of geen studentenvereniging?

juni 11, 2019 Uit Door admin

Veel (eerstejaars) studenten twijfelen of ze bij een studentenvereniging moeten gaan. Er hangen namelijk zowel voordelen als nadelen aan vast. Het verschilt per persoon of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Om hierachter te komen of een studentenvereniging iets voor jou is, is het handig om deze voor- en nadelen voor jezelf goed op een rijtje te hebben. Daarvoor is deze blog. Veel leesplezier!

Voordelen

Nieuwe contacten

Als je naar een nieuwe stad verhuist, zul je veel vrienden en contacten achterlaten en deels opnieuw moeten beginnen. Dit klinkt heel hard, maar het is wel de waarheid. Om snel aan gezellige contacten te komen met dezelfde interesses is het handig om bij een studentenvereniging te gaan. Je kunt hier vrienden voor het leven maken.

Feesten

Als je een feestbeest bent is een studentenvereniging wellicht iets voor jou. Er worden namelijk veel feesten georganiseerd en deze zijn vaak heel leuk. Daarnaast leer je zo sneller de kroegen en leuke plekjes in de stad kennen.

Curriculum vitae

Je zou er misschien niet snel bij denken, maar een studentenvereniging staat heel goed op je cv. Als tweedejaars of ouder is het dan ook zeker een aanrader om bij een commissie te gaan. Daarnaast kun je ook een bestuursjaar doen. Bedrijven vinden dit heel interessant. Zo kom je daarnaast ook makkelijker in contact met het bedrijfsleven, die veel studentenverenigingen ook sponsoren. Hierdoor zul je later makkelijker een baan kunnen vinden.

Nadelen

Ontgroening

Het is vaak negatief in de publiciteit geweest. Hierdoor word je niet bepaald gerust gesteld. Bij sommige studentenverenigingen zijn de ontgroeningen vaak veel te extreem. Pas hier dus echt mee op en kies je studentenvereniging hierop uit. Zoek goed uit hoe de studentenvereniging bekend staat met betrekking tot de ontgroening. Er zijn namelijk ook genoeg studentenverenigingen die dit niet hebben of geen heftige ontgroening hebben!

Tijd en geld

Studentenvereniging hebben veel verplichte contacturen. Dit is soms wel twee tot drie avonden per week. Daarnaast is het ook zeker niet gratis. Zorg er daarom wel voor dat je studieresultaten er niet te veel onder lijden en denk daarbij ook aan je bankrekening!