Hoe leer ik het best voor toetsen?

Hoe leer ik het best voor toetsen?

november 21, 2019 Uit Door admin

Misschien wel de grootste nachtmerrie voor elke scholier: een toets. Veel leerlingen hebben vaak moeite met het voorbereiden ervan en weten niet goed wat ze het beste kunnen doen vóór het maken van zo’n proefwerk. Deze onzekerheid speelt vaak een rol bij studenten die minder goede cijfers halen en verbazen zich keer op keer zodra zij een onvoldoende terug krijgen. Er wordt weinig aandacht besteedt op scholen aan het voorbereiden van een toets en daarom gaat deze blog je helpen een stuk zelfverzekerder te zijn voor het maken van een toets!

Maak een planning en hak je leerstof in stukken!

Wat belangrijk is bij het voorbereiden van een toets is dat je een overzicht hebt over de totale leerstof: wat moet ik kennen en kunnen toepassen op de toets? Maak een planning! Begin vroegtijdig met het leren. Het is namelijk de bedoeling dat belangrijke informatie, die je natuurlijk langer wilt onthouden voor de toets, terecht komt in je lange termijn geheugen en dat je dat later weer gemakkelijk kunt ophalen. Daarnaast ontloop je een heleboel stress in de laatste dagen voor de toets. Belangrijk hierbij is dat je de leerstof verdeeld in stukken.

Herhalen, herhalen, herhalen

Waar je vooral rekening mee moet houden is herhaling in je planning. Zonder herhaling vergeet je heel veel informatie. Zodra je informatie opneemt en dit niet herhaalt gaat er na 1 uur al 46% van de stof verloren en na 9 uur zelfs 64%! Daarna is het verloop minder drastisch. Herhalen, dus! Zorg wel voor enkele pauzes tussendoor, je moet namelijk je geheugen dee kans geven de informatie te verwerken.

Weet waar je het voor doet

Bij veel leerlingen ontbreekt vaak de motivatie om te leren. Ze zitten te veel op hun telefoon en staren vaak naar buiten, hierdoor verliezen ze veel om zich voor te bereiden op de toets. Heb je hier ook last van? Bedenk dan waar je het voor doet. Of je nu op MBO- of op universitair niveau studeert, je wilt je diploma halen toch? Denk aan de toekomst: je wilt een baan hebben om later je gezin zo goed mogelijk te kunnen onderhouden. En dat begint allemaal bij het behalen van goede cijfers. Wordt dus wakker en leg die telefoon weg!