Gaan we een Derde Wereldoorlog tegemoet ?

Gaan we een Derde Wereldoorlog tegemoet ?

januari 16, 2020 Uit Door admin

Het is je vast niet ontgaan: Qassem Soleimani, dé belangrijkste militair van Iran, is omgekomen bij een Amerikaanse raketaanval. Donald Trump heeft Iran hierdoor een enorme klap toegediend en de roep om wraak is daarom groot bij de Iraniërs. Al weken is de #WWIII trending op Twitter en worden er allerlei memes gepost op Instagram met betrekking tot een mogelijke Derde Wereldoorlog. In deze blog lees je alles over wat er nu precies is gebeurd de afgelopen weken omtrent de Verenigde Staten en Iran.

Wat is de oorzaak voor de spanningen?

Oorzaak voor de toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en Irak is het overlijden van dé architect en strateeg van Iraanse invloed in het Midden-Oosten. Op het moment dat de 62-jarige militair zijn auto instapte, achtereenvolgens hij geland was, werd het voertuig bestookt. Soleimani werd door velen gezien als de belangrijkste militair van het Midden-Oosten en het brein achter een groot aantal conflicten. De aanval wordt daarom gezien als een ‘verdediging’. Amerika gaf aan hiermee Iraanse aanvallen in de toekomst te voorkomen.

Wat is de aanleiding voor de raketaanval?

Aanleiding voor de Amerikaanse raketaanval is de belegering van de Amerikaanse ambassade in Bagdad. De ambassade werd namelijk met stenen bekogeld door Iraniërs, die woedend waren op de VS. Zij waren namelijk boos om het feit dat er enkele Iraanse militairen waren omgekomen bij een eerdere luchtaanval van de Amerikanen. De spanningen tussen Amerika en Iran begonnen in de zomer van 2018, toen Donald Trump, president van de VS, het atoomakkoord met Iran opzegde. Iran reageerde hierop door Saoedi-Arabië, een bondgenoot van de Amerikanen, aan te vallen. Daarnaast schoot Iran een kostbare Amerikaanse drone uit de lucht.

Komt er een Derde Wereldoorlog?

De grote vraag is nu of er een oorlog komt. Iran gaat hoogstwaarschijnlijk met een reactie komen als we de deskundigen moeten geloven. Echter denkt men dat er geen traditionele oorlog komt en het enkel een conflict blijft tussen Iran en Amerika. Iran is vooral gebaat bij het zaaien van chaos in plaats van het voeren van oorlog. Het Amerikaanse leger is namelijk superieur en Iran lijkt geen partij voor hen te zijn. Daarom zal Iran Amerika in de regio proberen aan te tasten door middel van simpele zetten. De discussie over het tegemoet gaan van een Derde Wereldoorlog lijkt vooral cynisch bedoeld. Mensen beelden zich in hoe het zou ten tijde van een Derde Wereldoorlog.