De feiten over het coronavirus

De feiten over het coronavirus

augustus 27, 2020 Uit Door admin

Het coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd heeft iedereen de afgelopen maanden flink in zijn greep gehouden. Misschien heb je er zelf wel mee te maken gehad of is het geconstateerd bij een familielid. Er is de afgelopen maanden veel geschreven en geroepen over het virus. Maar wat zijn nu de echte feiten? 

Het aantal sterfgevallen

Over het aantal sterfgevallen is de afgelopen maanden enorm veel geschreven, het werd iedere dag bijgehouden door het RIVM en wanneer de nieuwe cijfers bekend waren kon je deze meteen op alle nieuwssites vinden. Maar hoeveel is het aantal sterfgevallen door corona meer als door een normale griepgolf? 

In Nederland zijn op het moment van schrijven 6.135 mensen overleden door corona in een periode van 138 dagen. Hiervoor, in 2014/2015 heerste in Nederland de langste griepepidemie ooit gemeten. Dit griepvirus eiste in 147 dagen 8.600 doden. Om die griepepidemie te overtreffen zouden er in de komende dagen nog zo’n tweeëneenhalf duizend mensen dood moeten gaan. 

De heftigheid van Corona 

Wanneer je het bovenstaande leest zou je bij jezelf kunnen denken: Waarom moest dan alles ineens dicht en werd er zo’n heisa van gemaakt? Het precieze antwoord is moeilijk te geven maar het zou te maken kunnen hebben met de symptomen van corona. Bij een normale griepgolf is het zo dat er veel oude mensen in het ziekenhuis liggen met symptomen zoals longontsteking. Bij corona was dit grotendeels ook zo, maar wat erbij kwam was dat er ook veel jongere mensen zijn getroffen door het virus. Met deze mensen ging het zo slecht dat zij ook opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. 

Het vaccin 

Je hebt vast wel eens gehoord van de griepprik. Deze prik moet een risicogroep (60 jaar en ouder, longziekten, hartziekten) halen om beschermd te zijn tegen de griep. Waarom gaan er dan bijvoorbeeld in 2014/2015 nog zo veel mensen dood aan de griep? Dat komt door de mutaties van een griepvirus. Een prik beschermt maar tegen een bepaalde soort van de griep, komt er een mutatie? Dan ben je niet beschermd tegen deze soort. Het is dus nog maar de vraag of het corona vaccin nut heeft.