Dit heb je nodig om thuis muziek te produceren

Dit heb je nodig om thuis muziek te produceren

mei 11, 2019 Uit Door admin

Veel mensen dromen ervan om thuis professionele nummers te produceren en te schrijven maar ze nemen vaak aan dat dit onmogelijk is om dit thuis te doen. Ze denken vaak dat je een hoop dure spullen moet kopen en van veel verschillende elektronica verstand moet hebben. Voor die mensen heb ik goed nieuws want het is niet duur en erg makkelijk om thuis muziek te produceren. Ik heb hieronder een korte lijst gemaakt van de producten die je nodig hebt.

DAW

Het belangrijkste gereedschap is hoogstwaarschijnlijk een Digital Audio Workstation (DAW). Dit is het programma waar sporen op zitten om vervolgens muziek op te zetten. Je kan hier alle audio op zetten en het vervolgens bewerken en mixen. Er zijn veel verschillende DAW-programma’s maar ze doen eigenlijk allemaal hetzelfde. Let er wel op dat je bij de aanschaf van het programma dat het past bij het besturingssysteem van je computer. Er zijn namelijk bepaalde programma’s die alleen werken met Apple of Windows.

Geluidskaart

Wat ook erg belangrijk is wanneer je zelf dingen wilt gaan opnemen is een geluidskaart. Met een geluidskaart kan je de audio die je opneemt, bijvoorbeeld van een instrument, direct in een DAW zetten. Er zijn veel verschillende geluidskaarten maar het maakt eigenlijk niet uit welke je koopt. Het verschil zit hem vooral in met hoeveel verschillende kanalen je tegelijk wil gaan opnemen. Je neemt je audio vaak een voor een op dus aan een paar kanalen heb je thuis vaak al meer dan genoeg.

MIDI

In je DAW kun je verschillende plugins zetten. Plugins zijn digitale instrumenten of effecten.  In sommige workstations zitten al standaard plugins maar je kan er ook nog zelf plugins bij kopen. Deze plugins zijn vaak makkelijker om te besturen met een MIDI. Een MIDI kan bijvoorbeeld een piano zijn die aangesloten is op de computer. Vervolgens kies je in je plugin het geluid dat je de piano wil laten maken. Met een MIDI kun je dus makkelijker melodieën in je DAW zetten. Er zijn veel verschillende MIDI’s dus kies er een waarbij jij je comfortabel voelt. En na het bemachtigen van deze drie dingen ben je helemaal klaar om thuis muziek te maken!