De ontwikkeling van marketing door de jaren heen

De ontwikkeling van marketing door de jaren heen

november 12, 2019 Uit Door admin

Onze wereld staat tegenwoordig constant in beweging. Zo ook de marketing van producten en bedrijven. Marketing heeft tussen 1900 en nu enorme veranderingen gekend. Hieronder lees je hoe marketing is veranderd door de jaren heen en hoe het er misschien in de toekomst uit gaat zien. 

Vroeger

Marketing begon rond 1900. Rond die tijd werden er producten in massa geproduceerd en kregen consumenten meer keus. Als eerste was er de product en productie visie. Het was voor fabrikanten vooral belangrijk om zoveel mogelijk producten te produceren in een zo kort mogelijke tijd. Er werd geloofd dat de consumenten de producten uiteindelijk toch wel kwamen halen en er werd weinig tot niet aan verkooppraatjes of reclame gedaan. Vanaf 1930 begonnen fabrikanten in te zien dat ze hun producten wel degelijk echt moesten verkopen. Reclame werd uitgevonden om producten en diensten bekend te maken bij de consumenten. Het belang van verkopen werd groter dan dat van massa produceren. Vanaf 1950 ontstond er een echte marketingvisie. Modellen als de 4P’s werden bekend onder winkeliers en veel winkels kregen zelfs een marketingteam om de verkopen te bevorderen. Vanaf 1970 begon er een beweging binnen retailers die steeds meer op het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen focuste. Iedereen begon te beseffen dat de grondstoffen van de aarde ook op konden raken en dat het milieu vervuild werd door de vele fabrieken. Bedrijven die aan MVO deden zorgden voor zo min mogelijk milieuvervuiling en dingen als kinderarbeid werden niet meer toegepast. Vanaf 2002 kwam de online marketing op. Bedrijven gingen het belang van online inzien en gingen hier gebruik van maken voor online marketing toe te passen. 

Nu

Tegenwoordig is marketing een van de belangrijkste aspecten binnen het bedrijfsleven. Het is belangrijker dan ooit om zo bekend mogelijk te zijn onder je klanten. Ook is het belang van loyale klanten steeds groter aan het worden. Omdat consumenten tegenwoordig zoveel keus uit producten hebben en zo snel informatie kunnen opzoeken is marketing erg belangrijk geworden.

Toekomst

De toekomst van marketing is erg onzeker. Tegenwoordig worden er elke dag nieuwe features en gadgets bedacht wat het erg moeilijk maakt om te voorspellen op welke kanalen er marketing toegepast gaat worden in de toekomst. 1 ding kunnen we wel voorspellen voor de toekomst en dat is dat marketing uiterst belangrijk zal blijven voor bedrijven.