Lichamelijke problemen bij ouderen

Lichamelijke problemen bij ouderen

augustus 23, 2019 Uit Door admin

Ouder worden komt vaak met lichamelijke klachten. Dat wordt niet alleen beweerd, maar het is ook de waarheid. Personen die ouder worden krijgen over het algemeen problemen zien en horen. Ook wordt het lopen moeilijker en krijgt de ouder wordende persoon minder uithoudingsvermogen. Psychische en lichamelijke klachten zijn nauw met elkaar verbonden. 

Ouderen kunnen zich zorgen maken over hartproblemen en dat kan angst tot gevolg hebben. Door de lichamelijke klachten kunnen ouderen vereenzamen, omdat ze praktisch niet meer buiten komen of er is een dierbare overleden. Ook het horen is vaak een probleem. 

Gehoorproblemen

Wanneer door ouderdom een persoon niet meer goed kan horen, kan dat een grote invloed hebben op het leven. Het kan zijn dat ze vereenzamen, omdat ze niet meer met anderen kunnen praten. Ouderen vinden vaak dat ze nog geen gehoortoestel nodig hebben. Ze hebben niet in de gaten dat ze eraan toe zijn. Toch is het horen een belangrijke factor om niet te vereenzamen. 

Wanneer een ouder persoon goed kan horen, zal dat de hersenen fit houden en de kwaliteit van het leven verbeteren. Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben gehoorproblemen. Het gehoorverlies bij ouderen wordt veroorzaakt door slijtage. Ook schadelijke effecten van lawaai, medicijnen, drank en sigaretten kunnen het gehoor beschadigen. Er kan ook een slecht gehoor zijn door genetische aanleg. 

Hoortoestellen aanschaffen

Ouderen stellen het gebruik van hoortoestellen of andere hulpmiddelen zo lang mogelijk uit. Ze willen zelf het probleem vaak niet onder ogen zien. De mensen in de nabije omgeving attenderen ze dat aan het gehoor wat moeten doen. Over het algemeen is het slecht horen niet meer te herstellen. Wat stuk is, is niet meer te repareren. Met een gehoortoestel kan een oudere die slecht hoort weer beter geluiden onderscheiden waardoor ze kunnen communiceren met anderen en beter van het leven kunnen genieten. Daarom is het hebben van een gehoorapparaat belangrijk wanneer de oudere last heeft bij het onderscheiden van geluiden.

Neem dit dus serieus. Jonge senioren kunnen hier ook al last van hebben, maar zelfs jong volwassenen komen in aanmerking met luide muziek in hun oren.