Help, mijn hond is bang voor vuurwerk

Help, mijn hond is bang voor vuurwerk

december 30, 2019 Uit Door admin

Het einde van het jaar is weer in zicht en dat betekent lekker eten, samen zijn en vuurwerk afsteken. Maar is dat wel voor iedereen zo leuk? Ondanks velen genieten van de sterretjes en mooie kleurtjes in de lucht, is er helaas ook een groep die dit niet zo leuk vindt. Honden, deze trouwe viervoeters vinden niets zo beangstigend als de harde knallen van vuurwerk. Wat doe je als baasje zijnde tegen de angst en welke stappen moet je ondernemen?

Wat zijn de signalen?

Het is allereerst belangrijk om de signalen van angst te herkennen, want niet elke hond is bang voor vuurwerk. Door de signalen te herkennen, kun je beter op de situatie inspelen. Wat zijn de signalen van honden die bang zijn voor vuurwerk?

  • Ze hebben een lage houding
  • De oren zijn helemaal plat
  • Ze likken constant en hijgen continu
  • Ze zijn enorm oplettend en lopen onrustig heen en weer
  • Ze eten niet meer

Wat kan ik doen tegen de angst?

  • Veilige plek

Creëer een plek voor je hond waar hij zich goed en vooral veilig voelt. Wanneer je hond strest en nerveus overkomt, is het belangrijk om de hond extra veel aandacht te geven. Houd er wel rekening mee dat dit plekje niet vlak bij een raam is, want hier komen de knallen het hardst aan. Laat hem vooral niet alleen, maar voorkom ook drukte rondom je hond. 

  • Geef het juiste voorbeeld aan je hond

Jij bent het voorbeeld voor je hond en hij zal jou dan ook peilen. Wanneer jij je angstig voelt voor je hond, voelt hij dit en speelt hij hierop in. Probeer dus lekker met je hond te spelen en vooral niet angstig of onzeker over te komen. Overdrijf ook niet want ook dit zal je hond snel opmerken. 

  • Laat je hond op tijd uit

Laat je hond op tijd uit zodat hij niet tijdens het vuurwerk afsteken nog naar buiten hoeft. Probeer daarnaast in de ochtend en middag een flinke wandeling te maken zodat hij in de avond moe is. Zo is hij minder geneigd om op de knallen te letten.

  • Koop een nieuwe kluif voor je hond en geef dit voor twaalf uur

Door je hond een nieuwe kluif te geven iets voor twaalf uur, houd die zich bezig met zijn kluif. Dit geeft afleiding waardoor hij zich minder bezig houdt met de knallen en lichtflitsen. 


Als baasje zijnde ben jij verantwoordelijk voor je hond. Neem dus je verantwoordelijkheid en zorg goed voor je hond tijdens de jaarwisseling. Geef hem voldoende aandacht en liefde zodat niet alleen jij, maar ook je hondje het nieuwe jaar goed kan beginnen.