Elevator pitch

Elevator pitch

maart 26, 2019 Uit Door admin

“Stel jezelf eens voor”. Je zal deze vraag vast wel eens gekregen hebben tijdens een sollicitatie of netwerkborrel. En dan is het natuurlijk de kunst om binnen 60 seconden kort en krachtig te vertellen wat je doet, wat je kwaliteiten zijn en wat je wilt bereiken. Oftewel: een elevator pitch. Dit is een hele korte samenvatting van jezelf. Bij wijze van spreken in de tijd dat je iemand tegenkomt in de lift. Om je gesprekspartner nieuwsgierig te maken is het handig dat je van te voren goed weet wat je wilt zeggen. Je krijgt tegenwoordig op de meest onverwachte momenten de kans om jezelf kort te presenteren. Op een netwerkborrel, tijdens een voorstelrondje van een cursus of als je onverwachts een potentiële werkgever tegen komt. Dat kan in deze situaties nog best lastig zijn. Maar met goed oefenen en voorbereiden kom je een heel eind. Met deze tips hou jij straks de perfecte elevator pitch!

Wat vertel je?

Het is goed om eerst te bedenken wat je precies wilt vertellen en dit uit te schrijven op papier. Deze vier punten moet je in ieder geval benoemen:

  1. Wie je bent. Hoe je heet, hoe oud ben je, wat heb je gestudeerd, waar werk je nu en welke functie heb je daar? Basisinformatie die onmisbaar is.
  2. Wat je kunt. Hier draait het natuurlijk allemaal om. Vertel wat je kwaliteiten en vaardigheden zijn. Dit biedt kansen.
  3. Wat je toevoegt. Je vertelt natuurlijk wat je kunt, maar noem ook zeker wat je hebt gepresteerd en wat je dus kunt toevoegen aan een bedrijf. Het is namelijk een visitekaartje die andere over moet halen met jou samen te werken.
  4. Wat je wilt. Geef niet alleen aan wat je kwaliteiten en vaardigheden zijn, maar vertel ook concreet wat je ambieert en/of zoekt. Denk aan bepaalde verantwoordelijkheden, werkzaamheden of kansen.

Hoe hou je de perfecte elevator pitch?

Je weet wat je wil gaan vertellen. Nu is het de kunst om dit te vertalen naar een elevator pitch. Hierbij een paar tips om het beste uit de 60 seconde te halen.

  1. Hou het kort. Het klinkt misschien logisch, maar keep it short & simple. Schrijf je pitch uit, oefen meerdere keren en neem de tijd op. Hoe lang een elevator pitch moet duren staat niet officieel vast, maar zorg er in ieder geval voor dat je niet langer dan een minuut aan het vertellen bent.
  2. Maak het relevant. Het is goed om een algemene elevator pitch paraat te hebben op netwerkborrels of andere momenten waarop er onverwachts aan je gevraagd wordt wat je doet, maar als je een elevator pitch wilt inzetten voor een sollicitatie dan is het goed om je verhaal af te stemmen op de functie waarvoor je solliciteert. Zo weet je gesprekspartner concreet wat je kan betekenen voor het bedrijf.
  3. Enthousiasme. Heel belangrijk. Laat zien dat je enthousiast bent over het werk dat je doet. Passie voor je vakgebied, positiviteit en een enthousiaste uitstraling doen heel veel voor een goede eerste indruk.
  4. Laat je pitch aan andere zien. Misschien een beetje spannend maar erg nuttig. Een bekende kan eerlijk beoordelen.