Lintzagen

Lintzagen

oktober 9, 2019 Uit Door admin

In de tal van verschillende zagen die in ons land gehanteerd worden, is de lintzaag toch wel een heel bijzondere zaag. Het zijn de twee wielen en wellicht het feit dat je er langere bochten mee kunt zagen. Lintzagen zijn gewoon bijzondere zagen, niet voor niets worden ze ook wel de alleskunners onder de zagen genoemd en dat is niet zomaar. Wat een lintzaag dan precies is? Dat is een machine die een eindeloze, lintvormige zaag bevat.

Lintzagen gespannen om de twee wielen van de machine

Lintzagen kennen geen einde en zijn dus in een cirkel met elkaar verbonden, gespannen om de twee wielen van de zaagmachine. Lintzagen worden door een elektromotor aangedreven en die motor staat symbool voor de ontwikkeling van deze zaagmachine. In vroeger tijden moest er nog waterkracht in de vorm van een waterrad aan te pas komen om de lintzagen aan het werk te zetten. In die periode waren de machines log en werden ze vrijwel altijd gebruikt om van boomstammen planken te malen. Tegenwoordig is de lintzaag een stuk veelzijdiger en compacter bovendien.

Lintzagen draaien altijd naar beneden

Lintzagen draaien altijd naar beneden en natuurlijk beschikken ze over een zaagtafel. Daar wordt het te verwerken stuk op gelegd om vervolgens zacht tegen de lintzaag geduwd te worden. Omdat ze naar beneden werken, duw je zo bovendien dus tegen het zaagtafelblad aan. Meestal werkt dit prima, soms is het handig om een geleideliniaal te gebruiken om het te bewerken stuk door de zaag te begeleiden.

Ook voor metalen en verschillende soorten kunststof

Overigens worden lintzagen al lang niet meer alleen gebruikt voor hout, maar kunnen er tegenwoordig ook metalen en kunststoffen mee bewerkt worden. De vorm van lintzagen maakt het realiseren van met name flauwe, ruime bochten gemakkelijk zoals je meer vormen aan kunt brengen in het te bewerken materiaal. Goed om te weten is dat hoe smaller het zaagblad is, hoe scherpere bochten je kunt creƫren. Verder geldt dat hoe harder het te bewerken materiaal is, hoe langzamer er gezaagd wordt. Is daar sprake van, dan wordt ook vaak een koelvloeistof gebruikt om de zaag enigszins koel te houden. Vergeet je dat, dan bestaat de kans op oververhitting en kan vervorming optreden.

Vervang gewoon de complete zaag

Lintzagen dienen goed onderhouden te worden. Zaag niet met een botte zaag, dan namelijk is de kans op knappen behoorlijk groot. En een zaag die knapt kan zowel bij het materiaal als mensen forse schade aanrichten. Pas daar dus mee op. Hoewel je de zagen kunt slijpen, is het vaak veel gemakkelijker de zagen frequent compleet te vervangen. Vaak is dit nog voordeliger dan een vakman de zaag te laten slijpen. Als je de zaag scherp houdt en tijdig vervangt, beleef je er groot plezier aan. Verder is een lintzaag een zaag met die typerende rubberen banden. Rubber wordt gebruikt om het zaagblad te beschermen. Tenslotte, als je het zaaglint verwisselt, houd er dan wel rekening mee dat het bovenste van de twee wielen opnieuw afgesteld moet worden.