
Waarom zijn de boeren van Nederland zo boos?
Ik denk dat iedereen het de laatste tijd wel mee heeft gekregen, de boeren zijn boos. De boeren van Nederland zijn al meerdere keren wezen protesteren op het Malieveld en op andere plekken in Nederland. Ze zijn boos op de regering door bepaalde uitspraken gemaakt door een kamerlid van D66, Tjeerd de Groot. Maar waarom zijn de boeren nu precies zo boos?
Uitspraak Tjeerd de Groot
De boeren van Nederland zijn allemaal boos door een uitspraak van Tjeerd de Groot op 9 september. Tjeerd zei namelijk dat de Nederlandse regering de veestapel wil halveren om het stikstofprobleem aan te pakken. Wat wil dit zeggen voor de boeren? Dit zou betekenen dat de helft van al het vee van Nederland weg zou moeten. Dit zal voor heel veel boeren betekenen dat ze hun gehele leven om moeten gooien. Ook zullen er een hoop inkomsten van de boeren verdwijnen. Reden genoeg dus om in de trekker te stappen en naar Den Haag te rijden met duizenden tegelijk.
Stikstofprobleem
Tjeerd de Groot had het in zijn uitspraak over het stikstofprobleem, maar wat is het stikstofprobleem nu eigenlijk? Stikstof is overal om ons heen. 80% van de lucht bestaat er namelijk uit. Stikstof is de belangrijkste voedingsstof van planten en bomen. Nu zit er erg veel stikstof in veevoer, en dus ook in de mest van vee. Dit zorgt voor erg veel extra stikstof. Een overschot aan stikstof is erg slecht voor de omgeving. Er kan zure regen ontstaan en bij warm weer smog ontstaan. Ook voor veel diersoorten is het slecht dat er teveel stikstof in de lucht zit. Waarom wil de overheid juist nu iets aan het stikstofprobleem doen? Het stikstofprobleem bestaat al sinds 1980. Sinds 1990 is de stikstof hoeveelheid met ruim 50 % gedaald. Het probleem is dat sinds 2010 deze hoeveelheid amper nog is gedaald. Er moet dus ergens iets gebeuren om de hoeveelheid weer te laten dalen. Volgens Tjeerd de Groot kon dit dus het beste in de landbouwsector.
Wat is nu de oplossing?
De boeren zijn met een aantal eisen naar Den Haag gekomen. Bijvoorbeeld dat de veestapel niet verder hoeft in te krimpen en er onafhankelijke stikstofmetingen komen zonder rekentools. Stel de regering stemt in met deze eisen, dan zitten we nog steeds met het probleem dat er teveel stikstof geproduceerd wordt in ons land. Dus wat is nu de echte oplossing? Een oplossing voor het probleem zal toch echt onder andere uit de landbouwsector moeten komen. Maar de halvering van de veestapel is hier geen goed voorbeeld van. Er zijn namelijk heel veel andere manieren om het probleem op te lossen. Manieren waardoor de boeren niet zo erg benadeeld worden als met het halveren van de veestapel.