Tech

Comedian Hannah Gadsby vindt het genre opnieuw uit

Stand-up comedy
Hannah Gadsby – Nanette
1 uur 9 minuten, Netflix
●●●●●

De Australische comedian Hannah Gadsby trok internationaal de aandacht met een indrukwekkende comedyspecial op Netflix. Haar show Nanette is een verademing tussen de angry male comedy waarin Netflix grossiert. In een intelligente, gelaagde show verweeft Gadsby vrouwenhaat en kritiek op de heteroseksuele norm met een verrassende deconstructie van het comedygenre.

Gadsby begint met een paar grapjes over haar uiterlijk en over het behoudende Tasmanië, waar ze als jonge, lesbische vrouw niet uit de kast kon komen. Dit lijkt een klassieke coming-out-story te worden, verteld met veel zelfspot en een paar scherpe uithalen naar de homogemeenschap. Maar dan haalt Gadsby de verwachtingen van het publiek slim onderuit. Gadsby poneert de provocatieve stelling dat ze beter op kan houden met stand-upcomedy. Want haalt ze zichzelf met al die grapjes over afkomst, uiterlijk en homoseksualiteit niet eigenlijk omlaag? En is humor niet vooral een middel om spanningen weg te lachen, en daarmee erg behoudend?