Sport

Wielerunie: ‘Speed Gel’ voorlopig verboden

De aerodynamische Speed Gel van de Belgische wielerploeg Lotto-Soudal is voorlopig niet toegestaan. Dat heeft de internationale wielerunie UCI dit weekend besloten, meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De op “waspoederbolletjes lijkende” gel is bedoeld om de renners meer gestroomlijnd te maken, zodat ze harder kunnen fietsen. De renners van Lotto-Soudal hadden het smeersel vorige week op hun benen aangebracht in de ploegentijdrit van de Franse wielerwedstrijd Critérium du Dauphiné.

De UCI heeft nog geen definitief besluit genomen. Het materiaal wordt nog verder onderzocht door de wielerunie. Voor de start van de Tour de France, op 7 juli, belooft de UCI tot een conclusie te komen en het reglement aan te passen.

In een windtunneltest was gebleken dat de gel de luchtweerstand met 3 procent kan verminderen. Lotto-Soudal behaalde de derde plaats in de rit van het Critérium du Dauphiné. Het is bij NRC niet bekend of de gel beschikbaar is voor consumenten.

Bekijk hier op NRC de vierdelige miniserie The Science Behind the Bike over wetenschap en techniek in de wielersport.