Buitenland

Staat New York klaagt Trump aan vanwege misbruik stichting

De staat New York heeft donderdag president Trump en andere bestuursleden van de Donald J. Trump Foundation aangeklaagd omdat zij zich niet hebben gehouden aan regels voor goede doelen. De nonprofit-organisatie moet daarnaast worden opgeheven en ook eist de openbaar aanklager dat er een boete van 2,8 miljoen dollar (2,4 miljoen dollar) wordt betaald. Trump mag, als het aan de aanklager ligt, tien jaar lang geen bestuursfunctie bij een non-profitorganisatie in de staat uitoefenen.

Trump wordt verweten dat hij als voorzitter zijn stichting vooral voor zijn eigen gewin heeft ingezet, iets wat goede doelen volgens de regels niet behoren te doen. Openbaar aanklager Barbara Underwood stelt dat de Foundation zich voor meer dan een decennium schuldig heeft gemaakt aan “illegale praktijken”. Zo zouden vanuit de stichting tonnen zijn betaald om juridische geschillen op zakelijk vlak te beslechten.

Een van de momenten waarop de stichting de regels zou hebben overtreden, was de presidentscampagne van Trump in 2016. Door zijn eigen Donald J. Trump Foundation in te zetten deed Trump volgens Underwood iets onwettelijks. Campagnemedewerkers van Trump kregen daarbij zeggenschap over uitgaven van de liefdadigheidsorganisatie, stelt de aanklager.

eorden erica orden The New York attorney general has filed a lawsuit against the Donald J. Trump Foundation and its board of directors over alleged violations of state and federal law https://t.co/NOkDzIQ3dh 14 juni 2018 @ 14:41