Politiek

Ook tweede aanklager legt functie neer wegens affaire

De hoofdofficier van justitie van het functioneel parket, Marianne Bloos, legt met onmiddellijke ingang haar functie neer en gaat met ‘buitengewoon verlof’. Ze kwam vorige maand in opspraak toen NRC meldde dat er aanwijzingen zijn dat ze jarenlang heeft gelogen over een intieme relatie tussen haar en de man die haar in 2011 als procureur-generaal benoemde, Marc van Nimwegen.

Van Nimwegen, nu hoofdofficier van justitie in Rotterdam, werd vorige maand al met buitengewoon verlof gestuurd. De positie van Bloos werd onhoudbaar omdat steeds meer mensen in de top van het Openbaar Ministerie lieten blijken het onacceptabel te vinden dat Bloos kon aanblijven. Beide magistraten worden er immers van verdacht jarenlang hun relatie te hebben verzwegen en erover te hebben gelogen terwijl de gedragscode integriteit voorschrijft dat intieme verhoudingen moeten worden gemeld. „Affectieve relaties tussen twee parketbestuurders”, zijn niet toegestaan, meldde het college van pg’s vorige maand. Begin deze week stelde de leiding van het OM Bloos voor de keuze: met buitengewoon verlof gaan of worden weggestuurd. Ze laat weten het onderzoek „niet te willen belasten” en gaat voor de duur van het onderzoek weg.

Lees: Hoe de sfeer in de top van het OM verziekt raakte