Sport

Nadal grijpt je bij de strot, wurgt je, sloopt je

Hoe zal, pak ’m beet in 2068, worden teruggekeken op Rafael Nadal? Wordt hij, ook dan, beschouwd als een fenomeen voor de eeuwigheid? Wordt er, rond die tijd, teruggekeken op Nadal zoals Björn Borg (62) en Rod Laver (79) nu bij leven een legendarische status hebben?

Het is nog vroeg, hij is 32, maar zijn sporthistorische nalatenschap mag voorzichtig opgemaakt worden, na zijn elfde titel in evenzoveel finales op Roland Garros.

De beste gravelspeler aller tijden, zonder meer. Zonder twijfel ook de beste linkshandige tennisser ooit – sorry John McEnroe. The greatest of all time? Roger Federer.

Vooralsnog. Die strijd ligt – sorry Federer – nog open, met de zeventien grandslamtitels van Nadal tegenover de twintig van Federer. Het valt niet uit te sluiten dat Nadal hem nog achterhaalt of zelfs voorbijgaat. Het is voer voor tennisfetisjisten – de discussie zal de komende maanden vervolgd worden op Wimbledon en de US Open.

Speler als geen ander

Terug naar zondag, de finale van Roland Garros. Bij vlagen was het best een enerverend gevecht tegen de Oostenrijker Dominic Thiem, de één na beste gravelspeler van dit moment. Maar je ziet, je voelt, je weet al vrij snel dat – gezien de loop der dingen – Nadal zal gaan winnen. En zo geschiedt: 6-4, 6-3 en 6-2. „Een van de grootste prestaties die een sporter kan leveren, elf keer hier winnen”, zei Thiem. Hij was elf toen hij in 2005 op tv Nadal zijn eerste titel in Parijs zag winnen.

Hij is een tennisser als geen ander – sui generis, niemand die bij hem in de buurt komt qua gravelprestaties, ook niet met terugwerkende kracht. De Fransman Max Decugis won Roland Garros begin vorige eeuw acht keer, maar toen werden alleen Franse spelers toegelaten.

Er is vaak gesproken over zijn fysieke roofbouw, zijn blessures. Hij viel terug in 2015 en 2016, eind vorig seizoen en begin dit jaar worstelde hij ook. Maar dit gravelseizoen toonde hij zich weer de elastische, oorlogszuchtige beul van voorheen.

Hij grijpt je bij de strot, wurgt je, sloopt je – totdat je geen adem meer krijgt.

Bekijk hier de samenvatting van de finale tussen Nadal en Thiem: