Buitenland

In Duitsland dreigt een regeringscrisis over vluchtelingenbeleid

De positie van bondskanselier Merkel wankelt en een regeringscrisis dreigt in Duitsland. Een al lang smeulend conflict tussen Merkel (CDU) en de conservatieve Beierse zusterpartij CSU over het vluchtelingenbeleid is donderdag tot een harde machtsstrijd geëscaleerd.

Een zitting van de bondsdag werd donderdag afgebroken, om de parlementariërs van CDU en CSU in staat te stellen in eigen kring crisisberaad te voeren. Niet als één fractie, zoals ze in de bondsdag opereren, maar beide groepen apart.

Het „eindspel om de geloofwaardigheid is begonnen”, zei de minister-president van Beieren, Marcus Söder (CSU), strijdlustig tegen zijn partijgenoten. „We moeten de fouten van 2015 herstellen”, zei hij doelend op Merkels besluit van destijds om de grens niet te sluiten voor de stroom vluchtelingen.

In Beieren zijn in oktober verkiezingen voor het deelstaatparlement, waar de CSU haar absolute meerderheid dreigt te verliezen door de sterke opkomst van anti-immigratiepartij AfD. De CSU heeft sinds 2015 regelmatig afstand genomen van de vluchtelingenpolitiek van Merkel, ook al heeft de partij steeds deel uitgemaakt van haar regering. Nu zeggen kopstukken van de CSU dat hun geduld op is. Sommigen zinspelen op een breuk met de CDU.

Geregistreerde asielzoekers terug

Het huidige conflict draait om een voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, tevens partijleider van de CSU. Hij wil asielzoekers die al bij een andere Europees land geregistreerd zijn aan de Duitse grens meteen laten terugsturen.

Merkel is daartegen, omdat zo’n nationale maatregel in strijd is met Europees recht en de problemen alleen zou verplaatsen naar andere landen, die dan mogelijk ook gaan terugsturen waardoor er in landen als Italië en Griekenland nog meer vluchtelingen zullen zijn dan nu al het geval is. Merkel pleit voor een Europese oplossing. Ze beseft dat die moeilijker te bereiken is wanneer Duitsland, zoals de CSU wil, alvast begint om mensen aan de grens terug te sturen.

Lees ook: Schandaal bij Duitse immigratiedienst treft kabinet-Merkel