Sport

Duitse irritatie na foto van ‘Turkse’ voetballers met Erdogan

De stemming is niet goed bij de Duitse selectie. Met een bezwaard gemoed maakt de regerende wereldkampioen voetbal zich op om op het WK in Rusland de titel te verdedigen.

Niet blessures zijn het probleem, ook niet de matige prestaties in recente oefenwedstrijden, maar een politieke uitglijder van twee spelers. En de ophef die dat al vier weken veroorzaakt, tot en met aanhoudende fluitconcerten door de eigen supporters en commentaar van de bondskanselier.

De affaire draait om Mesut Özil en Ilkay Gündogan. De twee Duitse spelers met Turkse wortels hadden op 13 mei in Londen een ontmoeting met de Turkse president Erdogan. Ze lieten zich daarbij fotograferen en overhandigden de president shirtjes van hun clubs, Arsenal en Manchester City. Op het shirt van Gündogan stond geschreven: ‘Met groot respect voor mijn president.’

Erdogan, op campagne voor de verkiezingen van 24 juni, liet foto’s van de ontmoeting per Twitter verspreiden – een slimme verkiezingsstunt. Maar in Duitsland viel het optreden van de voetballers met de omstreden president bijzonder slecht. Al snel was de zaak het zoveelste hoofdstuk in de nationale cultuurstrijd over integratie en wat het betekent om Duits te zijn.

Bekijk ook: De (kleur)rijke WK-geschiedenis in vijftien foto’s