Buitenland

Saoedische feministen opgepakt in aanloop naar opheffing rijverbod

„Verraadster, verrader, verraadster.” In Saoedische media en op sociale netwerken gaan foto’s rond van activisten, mannen en vrouwen, die zich de afgelopen jaren hard hebben gemaakt voor het recht op autorijden voor vrouwen. De scheldwoorden staan in knalrode letters over hun gezicht gestempeld.

In de aanloop naar 24 juni – het moment dat vrouwen in Saoedi-Arabië onder bepaalde voorwaarden achter het stuur mogen kruipen – zijn vorige week dinsdag zeker zeven voorvechters van vrouwenrechten gearresteerd. Het officiële Saoedische persbureau bevestigde zaterdag de arrestaties, nadat die eerder door Human Rights Watch en verschillende media waren gemeld. De activisten zouden contact hebben met „buitenlandse krachten”, overheidsmedewerkers rekruteren en de stabiliteit van het land willen ondermijnen.

„De staat stelt met de arrestaties een voorbeeld voor anderen die in de verleiding zouden kunnen komen”, zegt een Saoedische activiste die anoniem wil blijven tegen NRC. Haar naam is bij de redactie bekend. „Het brandmerken als verraders smoort elke volgende poging tot feminisme in de kiem.” De Saoedische overheid zou met de arrestaties activisten willen ontmoedigen kritiek te leveren nu er veel aandacht is voor Saoedi-Arabië. De gearresteerde activisten waren van te voren gewaarschuwd zich niet publiekelijk uit te spreken.

Lees ook de column van Carolien Roelants: Vrouwenbeweging is de nek omgedraaid in Saoedi-Arabië