Buitenland

Premier Aruba: ‘Dit is een tweede Syrië aan het worden’

Dat het levenloze lichaam van Dany José Piña aanspoelde op de kust van Curaçao, ontdekte zijn moeder Rosario Piña via Facebook. Dany vertrok met een groep andere vluchtelingen in de nacht van 10 januari vanaf de kust van de Venezolaanse deelstaat Falcón. Dagelijks verlaten duizenden Venezolanen hun land om te ontkomen aan de dramatische humanitaire en politieke crisis die het land in zijn greep houdt – een situatie die niet snel lijkt te veranderen na de presidentsverkiezingen, zondag.

Het krakkemikkige bootje waarop Dany naar een beter bestaan hoopte te varen, was geschikt voor vijftien mensen. Het had die nacht ruim dertig man aan boord en zonk voor de kust van Curaçao nadat een golf het doormidden had gebroken.

„Dany was wanhopig. Hij kon niet meer voor zijn kinderen zorgen, hij had geen geld voor een vliegticket en daarom nam hij de boot. Ik smeekte hem niet te gaan, ik wilde hem tegenhouden maar hij zei: ‘Mam als ik nu niet ga, heeft niemand meer te eten in huis’.” Dany vertrok samen met zijn zus Jocelyn, van wie ze ook niks meer vernam. „Mijn beide kinderen heb ik nooit meer teruggezien”, vertelt Piña met tranen in haar ogen.

Ze zit op een versleten stoel op haar erf in het vissersdorp La Vela de Coro. Op een afstandje luisteren familieleden zwijgend mee. In de verte klinkt het geluid van de haven van La Vela waar vissersbootjes dobberen en tot voor kort dagelijks tientallen volgepakte bootjes met fruit richting Curaçao vertrokken.

Piña houdt hoop dat Jocelyn het heeft overleefd. Er zijn lichaamsdelen gevonden op het strand in Curaçao die nog niet geïdentificeerd zijn. „Er is beloofd door de Venezolaanse autoriteiten dat ik via een DNA-test zekerheid kan krijgen of mijn dochter er tussen zit. Maar tot nu is er niets gebeurd”, zegt ze en staart voor zich uit.

Land in diepe crisis

Door een daling van de olieprijzen, wanbeleid en corruptie is het olierijke Venezuela sinds 2015 in een crisis beland en zijn er de afgelopen jaren al 2 tot 3 miljoen Venezolanen het land ontvlucht. De meesten vluchten naar Colombia of Brazilië. Maar een groeiend aantal Venezolanen waagt zich aan een levensgevaarlijke overtocht over zee. Vooral voor de kustbewoners zijn de ABC-eilanden, waar eeuwenoude banden mee bestaan, dichtbij. In kleine gammele bootjes steken ze de Caraïbische zee over naar Curaçao en Aruba, beide zelfstandige landen in het Nederlandse koninkrijk.

De kinderen van Rosario vertrokken ’s nachts vanaf het strand van Sabanas Altas, ruim anderhalf uur van La Vela. De plek is nu een verlaten spookstadje waar in het pikkedonker contouren van vissersbootjes te zien zijn, die onbemand in het water dobberen. Een Mariabeeld in wit gewaad kijkt uit over het water. De bootjes vertrekken op geheim gehouden dagen. Het zijn schimmige zaken: aan boord bevinden zich naast vluchtelingen vaak ook wapens en drugs.