Sport

Game over

Een goed doel hield me de voorbije dagen ver weg van de Giro. In België fietsen wij in mei elk jaar gedurende vier dagen duizend kilometer ten voordele van Kom Op Tegen Kanker. Een nobele organisatie die niemand onberoerd laat en aan kracht wint als je zelf met de rug tegen de muur hebt gestaan. Ik zat dus vier dagen op een zadel. Met pijnlijke ballen denkend aan wat op dat moment in de Giro aan het gebeuren was. Af en toe raadpleegde ik mijn smartphone en trotseerde ik de banbliksems van de blonde vrouwelijke wegkapitein die voor me reed. Een harde tante zonder mededogen. Ik kreeg dus niet al te veel mee van wat zich in Italië afspeelde.

Maar toen Esteban Chaves en Simon Yates op vrijdag op Sicilië hun nummertje opvoerden liet ik me doorzakken in het peloton om toch maar niets te missen. Eens terug vooraan stopte de vrouwelijke wegkapitein met trappen, ze draaide zich om en keek me met frisse en opmerkzame ogen aan. Ze lachte voor één keer heel lief: ‘Wie heeft er gewonnen op de Etna?’ Ik bloosde en deed haar het verhaal van het Mitchelton-Scottduo. ‘En laat die smartphone nu maar in je achterzak!’ Ze had geen hautaine gebaren en woorden nodig om haar boodschap duidelijk te maken. Ik gehoorzaamde als een klein kind. Terwijl Chaves de prosecco van Astoria met forse geuten in zijn mond goot, ging ik opnieuw op zoek naar het goeie beenritme.

Lees ook: Vedergewicht Yates danst naar het roze