Maatschappij

Hoe zes vrijwilligers een jaar leven alsof ze op Mars zijn

33 stappen. Zo groot is het koepelvormige verblijf waar Andrzej, Christiane, Cyprien, Carmel, Shey, en Tristan een jaar lang afgesloten zaten van de rest van de wereld. De zes vrijwilligers woonden in het kader van een NASA-onderzoeksprogramma van de zomer 2015 tot de zomer van 2016 op Hawaï. De vorige week uitgekomen podcast The Habitat volgde de zes vrijwilligers tijdens dat jaar.

Voor het Hawaii Space Exploration Analog and Simulation-programma (HI-SEAS) leeft een stel wetenschappers samen in dezelfde geïsoleerde omstandigheden zoals op Mars. De zes wetenschappers in The Habitat, die allemaal als kind al ervan droomden astronaut te worden, is de vierde groep die aan het experiment deelneemt. Voor de podcast is aan de deelnemers een recorder meegegeven om een dagboek bij te houden. Daarmee is The Habitat een soort reality-podcast geworden.

Een aantal van de wetenschappers die meededen aan het vierde NASA-onderzoeksprogramma HI-SEAS. Foto University of Hawaii News Team.