Buitenland

Puigdemont ziet af van vervroegde verkiezingen

Carles Puigdemont heeft op donderdagmiddag om 17.00 uur na een dag vol onzekerheden zijn voornemen om regioverkiezingen in Catalonië uit te schrijven ingetrokken. De regiopresident vindt dat de Spaanse regering daarvoor niet voldoende garanties biedt. Daarmee blijft het hoog opgelopen conflict tussen de Spaanse regering en de Catalaanse separatisten over afscheiding van de regio bestaan.

Puigdemont maakte in het regeringspaleis van Barcelona een einde aan een dag vol wachten. De regiopresident had eerder op de dag aangekondigd met een statement te zullen komen, maar stelde dat keer op keer uit.

Puigdemont leek met het uitschrijven van verkiezingen de autonomie van de regio te willen behouden, maar wijzigde na urenlang overleg van zijn plan. Wat hij nu wel gaat doen blijft vooralsnog onduidelijk.

Hoeveel Catalanen willen echt weg uit Spanje? – en elf andere vragen over het referendum.