Tech

Niemand is zonder zonden in Suburra

In het antieke Rome had je de Urbs, de stad, het hooggelegen gebied waar de rijken en machtigen woonden. En je had Subura, een dichtbevolkte volkswijk die ook onderdak bood aan een mengelmoes van sjacheraars, dieven, hoeren, gladiatoren en criminele kroegbazen. Als rijke Romein moest je je in het donker niet in deze kolkende mensenmassa wagen zonder fakkels en een paar slaven als beschermer.

Serie

Suburra

Regie: Michele Placido

Eerste Italiaanse productie voor Netflix. Tien afleveringen van circa 50 minuten.

●●●●

„Deze wijk is in 2000 jaar niet veranderd”, zegt ‘de Samurai’, een van de hoofdfiguren in de nieuwe Netflixserie Suburra – in de vertaling van Latijn naar Italiaans is er een ‘r’ bij gekomen. „Patriciërs, plebejers, politie, criminelen, hoeren en priesters. Rome.” Een stad van een weergaloze schoonheid, maar ook een stad die iedereen besmet met zijn cynische en indolente onverschilligheid. „Rome is wreed, Rome verscheurt je als een barracuda”, zingt rapper Piotta in de titelsong van de serie.

Suburra is een verhaal over de giftige mengeling van corrupte politici, lokale criminelen, zigeuners die azen op een deel van de pot, oude adel met machtige vrienden, hoge prelaten met geldzorgen of zondige verlangens. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2013 van rechter/schrijver Giancarlo De Cataldo, dat profetisch bleek te zijn: eind 2014 onthulde de Romeinse justitie dat jarenlang innige relaties hebben bestaan tussen een bovenwereld van politici en bedrijven die werkten voor de gemeente, en een onderwereld van grote en kleine criminelen.