Buitenland

Lokale noodtoestand uitgeroepen in Florida om extreem-rechtse leider

De gouverneur van de Amerikaanse staat Florida heeft maandag lokaal de noodtoestand uitgeroepen vanwege de komst van de extreem-rechtse leider Richard Spencer. Spencer, de voorman van de alt-right-beweging, geeft donderdag een toespraak op de University of Florida in de stad Gainesville.

De noodtoestand geldt voor het district Alachua, waar tegen de 250.000 mensen wonen. Gouverneur Rick Scott kan hierdoor onder meer extra hulptroepen inzetten in het geval geweld uitbreekt.

Bij een grootschalige demonstratie van extreem-rechts in Charlottesville in Virginia in augustus vielen drie doden en tientallen gewonden. Verschillende aanhangers van wit-nationalistische groepen, onder wie neonazi’s en alt-right-volgers, raakten toen slaags met antifascistische betogers. Een 20-jarige man reed met zijn auto in op een menigte van tegendemonstranten, een 32-jarige vrouw kwam toen om het leven.

‘Geweld niet getolereerd’

“We leven in een land waar iedereen het recht heeft zijn eigen mening uit te dragen”, zei gouverneur Scott, een Republikein, in een verklaring over de noodtoestand.

“Maar geweld tolereren we niet en de openbare veiligheid is altijd onze eerste prioriteit. (…) Dit decreet heb ik afgekondigd om te verzekeren dat de University of Florida en de hele gemeenschap voorbereid is zodat iedereen veilig kan blijven.”

Lees hier een profiel van Spencer, die op de universiteit in Florida spreekt: Richard Spencer: Vol van Hitler maar geen straatvechter