Maatschappij

In één keer gezien: zwaartekrachtgolf én gammaflits

Tegelijkertijd met een detectie van zwaartekrachtgolven, op 17 augustus, is ook een gammaflits waargenomen. Voor het eerst is hiermee gelukt om de exacte herkomst van de gedetecteerde zwaartekrachtgolven te achterhalen en ook om de bijbehorende lichtverschijnselen waar te nemen. Allemaal veroorzaakt door de botsing van twee superzware neutronensterren, op 130 miljoen lichtjaar afstand – kosmisch gezien is dat vrij dichtbij. Twee totaal verschillende meetinstrumenten (telescopen en het gloednieuwe zwaartekrachtgolfmeettoestel LIGO) hebben zo hetzelfde verschijnsel waargenomen. Dit is maandagmiddag bekend gemaakt op een gezamenlijke persconferentie van een groot aantal verantwoordelijke onderzoeksinstellingen.

Kijk hier naar de live persconferentie van betrokken wetenschappers