Maatschappij

Iemand zin in de McVegan?

De McVegan. Een paar jaar terug zou het een minzaam grapje onder veganisten kunnen zijn. Haha! Alsof McDonald’s met een veganistische burger aan zou komen zetten! Je voelt hem misschien al aankomen: zo ver is het inmiddels dus wel. Sinds kort wordt een McVegan verkocht in een paar McDonald’s-vestigingen in het zuid-Finse Tampere.

Daar is de sojaburger, zonder kaas en met eiloze saus, nog ruim een maand op proef. Als de McVegan succesvol genoeg is, komt-ie blijvend op het menu. De BBC sprak een Finse woordvoerder van McDonald’s die de eerste verkoopcijfers „veelbelovend” noemde.

De stap kreeg veel aandacht. Goed nieuws voor McDonald’s, dat de laatste jaren vooral leunt op ontbijtjes om de omzetcijfers op peil te houden.

Oók goed nieuws voor veganisten wereldwijd, zou je denken. Dat de grootste hamburgerketen ter wereld een broodje zonder dierlijke ingrediënten verkoopt, betekent dat het bedrijf weet (of tenminste vermoedt) dat daar een markt voor is. Blijkbaar wint de vegan ‘beweging’ aan momentum, en daarnaast valt er voor hen buiten de deur ook weer wat meer te kiezen.

Lees ook: McDonald’s vs. Burger King: wie wint?