Tech

‘Het Betere Idee van Afghanistan’

Eigenlijk zou er niets opmerkelijks aan moeten zijn: zes tienermeisjes die vertellen over hun dromen om robotica te studeren, om ingenieur te worden, om een robot te bouwen die gras maait, om een eigen bedrijf op te zetten. De meisjes zijn tussen veertien en zestien jaar oud en wonen in Herat in het westen van Afghanistan. Ze zijn een paar dagen te gast bij de World Summit AI in Amsterdam, een conferentie over kunstmatige intelligentie en de toepassingen daarvan.

Afgelopen juli zou het meisjesteam meedoen aan de internationale robotwedstrijd FIRST Global in de VS. Tot tweemaal toe werd hen echter een visum voor de VS geweigerd, zonder opgaaf van reden. Tweemaal hadden de meisjes voor niets de reis vanuit Herat naar de hoofdstad Kabul ondernomen om een visum aan te vragen, door een gebied dat door de Taliban wordt gecontroleerd. Nadat er internationale verontwaardiging losbrak over de visaweigering, kwam de Amerikaanse president er zelf aan te pas om de meisjes toch toe te laten.

Bij de robotwedstrijd won het team de zilveren medaille in de categorie ‘Moedige prestaties’. De tieners werden geprezen voor hun doorzettingsvermogen ondanks voortdurende tegenslagen. Behalve de problemen rond hun visa, konden ze in Afghanistan ook maar moeilijk aan de benodigde onderdelen voor hun robot komen. Uiteindelijk had het team maar twee weken om de robot te bouwen, waar andere teams vele maanden hadden.

Rolmodellen

De zes tienermeisjes – Fatemah, Lida, Yasimin, Somayah, Kaswar en Rodaba – zitten rond hun zelfgebouwde robot. Ze worden vergezeld door hun mentor, software-ingenieur Alizera Mehraban, en de vrouw die zich het meest heeft ingezet voor het team: Roya Mahboob, een in de VS wonende Afghaanse ondernemer en oprichter van Digital Citizen Fund. Deze non-profitorganisatie onderwijst vrouwen en kinderen in Afghanistan in digitale vaardigheden. Mahboob vertaalt in het Engels wat de meisjes in het Afghaans vertellen.

Kaswar Roshan, 15 jaar oud, vertelt dat ze hun robot ‘Het Betere Idee van Afghanistan’ hebben genoemd. De robot kan oranje en blauwe ballen oppakken, op kleur van elkaar scheiden en ze dan op een andere plek weer neerleggen. De oranje ballen staan symbool voor vervuild water en de blauwe ballen staan voor schoon water. De medaille die ze in de VS heeft gewonnen hangt bij Kaswar boven haar bed. „Elke avond wanneer ik ga slapen, kijk ik ernaar. Dat geeft me kracht.”

De tekst gaat verder onder de video: