Politiek

Geworstel op het bordes

1982 Lubbers I. Siegfried Woldhek

De eerste kabinetstekening van NRC-tekenaar Siegfried Woldhek veroorzaakte rumoer. In 1982 tekende hij het kabinet-Lubbers I op het bordes:– bewapend met zeis (Neelie Kroes), bijl (Gijs van Aardenne) en voorhamer (Ruud Lubbers). „Het regende brieven”, zegt Woldhek. „Van de koningin moest je afblijven.” De achterste rij bewindslieden op deze tekening is bewust wat weggemoffeld. „Er was nog geen internet. Ik had tienduizenden foto’s in mijn archief verzameld – maar van veel kabinetsleden bestond nog geen plaatje.”

De meeste kabinetstekeningen van Woldhek stonden op de voorpagina. De eerste keer had dat een praktische reden: de bordesfoto zou om half twee worden gemaakt, hetzelfde tijdstip waarop de krant naar de drukker moest. Dan maar de tekening op de voorpagina. Het werd het begin van een traditie.