Sport

‘Ergens tussen Australië en hier ligt het perfecte hockey’

„Mannen, kom op, bewegen!” De ‘g’ van de gedrongen Australiër die voor de dug-out van Amsterdam staat te ijsberen, klinkt alsof hij al maanden op alleen die ene letter heeft geoefend. Als hij zich even later in de topper tegen Kampong (2-2) opwindt, gaat dat in het Engels. Een luide ‘no’ met veel o’s bekt ook lekkerder.

Graham Reid (53) is na ruim twintig jaar terug bij Amsterdam. Toen hij als middenvelder in 1993 zijn eerste seizoen voor de club speelde, werd Amsterdam voor het eerst in negentien jaar landskampioen. Hij denkt dat dat gegeven hem misschien het benodigde krediet gaf om als buitenlander een grote rol binnen de club te krijgen, in de eerste plaats als coach.

De taal bleek hij weer vrij snel te kunnen oppikken. Twee keer per week schuift hij met speler en landgenoot Fergus Kavanagh aan bij een cursus op de club. De stad is wel wat veranderd, zegt Reid. Amsterdam is kosmopolitischer dan twintig jaar terug, meer mensen spreken Engels. En het is duurder, vanzelfsprekend. Toen woonde hij in de Negen Straatjes, nu via een oud-teamgenoot uit zijn Amsterdam- jaren aan een gracht in de Jordaan. Met zijn vrouw en twee kinderen. De auto waarmee hij in zijn oude woonplaats Perth boodschappen deed, is weer ingeruild voor de fiets. Een e-bike. „Dat moet je eigenlijk nooit aan iemand vertellen.”

Reid won met de nationale ploeg van topland Australië vier keer de Champions Trophy, brons op het WK van 1990 en zilver tijdens de Spelen van Barcelona in 1992. Als coach leerde hij jarenlang van Ric Charlesworth, legendarisch in Australië, en nam hij in 2014 het nationale team over. Twee Champions Trophy-titels en een Hockey World League-titel later werd de kansloos verloren kwartfinale in Rio tegen Nederland (0-4) vorig jaar zijn einde.

Lees ook: De Australiër die het Nederlandse hockey een impuls moet geven.