Buitenland

Emotioneel afscheid van koning Bhumibol, de ‘Wandelende God’

Al op de dag dat de koning overleed, een jaar geleden, wisten Napat Boonsanor en haar vriendinnen dat ze vandaag naar Bangkok zouden komen. Ze wonen in het noorden van Thailand, een halve dag reizen met de minibus. „We willen erbij zijn om hem terug naar de hemel te begeleiden. Zoals onze koning bestaat er geen ander.”

Hoewel de dames al vroeg op pad gingen vanaf hun logeeradres, om vijf uur, lukte het niet een plekje te bemachtigen waar ze de rouwstoet echt kunnen zien. Voor díe plaatsen kampeerden de Thai al dagen op straat. Soms in een tentje, vaker op een matje van karton. „We proberen het straks nog een keer, misschien zijn er mensen weggegaan”, hoopt Napat Boonsanor.

Lees ook deze reportage die Annemarie Kas eerder schreef: Thai houden verplicht van hun koning