Buitenland

Een muur is hard nodig, zeggen de Amerikaanse grenswachters

Voor Mexico heeft Josh Wilson doorgaans geen goed woord over. Hij vindt het land door- en doorcorrupt, gevangen in onderontwikkeling. „Maar over de werklust en de vindingrijkheid van de Mexicanen zal je mij nimmer horen klagen”, zegt de Amerikaanse grenswacht vilein. „Daarin zijn ze onovertroffen.”

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over het presidentschap van Donald Trump.

Stuur mij Trumps Amerika

Met zijn collega Manuel Bayon patrouilleert Wilson deze ochtend langs de zuidgrens nabij San Diego. De twee leggen graag uit hoe hun dagelijkse kat-en-muisspel met de Mexicaanse smokkelbendes eruitziet. Eerst parkeren ze hun wit-groene terreinwagen bij een blauwe stortcontainer. Bayon haalt er de ene na de andere ladder uit: exemplaren van hout, aluminium en betondraad. Hij laat een oud tapijt zien waar ijzeren haken aan zijn bevestigd en een touw. „Dit werpen ze over het prikkeldraad, zodat ze toch het hek over komen.”

In dit meest zuidwestelijke puntje van de VS ligt een van de drukste grensovergangen ter wereld. Tussen het Amerikaanse stadje San Ysidro enerzijds en de Mexicaanse metropool Tijuana (circa 3 miljoen inwoners) anderzijds. Voorstanders van de door president Trump beloofde grensmuur presenteren het dubbele grenshek van San Diego graag als ideaal voorbeeld: de illegale migratie in het gebied is met 90 procent afgenomen.