Economie

De wederopstanding van Polaroid

In de fabriekshal schuift operator Alfons Keizers een rol witte folie met een zilverkleurige laag op een oerdegelijke machine uit de jaren zeventig. Keizers (56 jaar) is in 2014, na een onderbreking van zes jaar, weer aan het werk gegaan op zijn oude stek; achter de machines voor de productie van directklaarfilms in Enschede, sinds kort weer onder de naam Polaroid.

De wederopstanding van Polaroid als merknaam voor directklaarfilms en -camera’s is een feit. Wat voor onmogelijk werd gehouden, bleek toch te kunnen; oud-werknemers van Polaroid zijn erin geslaagd de iconische films en camera weer nieuw leven in te blazen.

Deze dinsdag komt er een nieuwe Polaroidcamera op de markt en betreedt Polaroid weer de markt die het eerder de rug toe keerde. De concurrentie voor instantcamera’s is groot: van Hema tot Leica, talloze producenten lanceerden dergelijke kant-en-klare toestellen. De handel in opgeknapte en omgebouwde ouderwetse Polaroidcamera’s is levendig.

Lees ook: Wapperen voor een speciaal moment, de instantfoto is terug