Economie

Wiebe Wakker rijdt met een elektrische auto naar Sydney

Tijdens het interview moet Wiebe Wakker opeens weg van de telefoon. Het begint te hozen in Kuala Lumpur en hij heeft alle deuren van zijn auto nog open staan. „Ik wilde mijn auto even luchten”, zegt hij als hij terugkomt. „Af en toe moet ik erin slapen en de zweetlucht blijft behoorlijk hangen.”

Wiebe Wakker (30) is deze woensdag 548 dagen onderweg en heeft inmiddels 51.000 kilometer gereden. In maart 2016 vertrok hij vanuit Houten met een elektrische auto, met bestemming Sydney, Australië. Het doel: „Leren wat duurzaamheid betekent en elektrisch rijden promoten.” Hij wordt gesponsord door verschillende bedrijven en haalde geld op via crowdfunding. Via zijn site en sociale media zoekt hij onderweg mensen die een maaltijd, slaapplaats of stroom willen aanbieden. Met zijn stekker kan hij in de meeste stopcontacten wel terecht. Als het tegenzit slaapt hij in zijn auto. Wakker neemt niet de kortste route; hij laat de route afhangen van het aanbod van slaapplaatsen. Daardoor ging het van Midden-Italië naar het noorden van Noorwegen, en via Moskou naar Polen. Dit plan was het afstudeerproject voor zijn hbo-studie eventmanagement. Nu voert hij het ook echt uit.

De route van Wakker tot dusver.