Politiek

Verdediging: Klaas Otto moet bloeden voor criminaliteit in Brabant

Bedreiging, afpersing, witwassen, brandstichting. De verdenkingen tegen Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender, zijn legio. Bij de regiezitting woensdag is de verdachte afwezig – „uit zelfbescherming”, aldus de verdediging. Otto heeft de afgelopen weken te veel voor zijn kiezen gehad.

Medeverdachte Janus de V. is er wel en zit er wat wezenloos bij. Hij is getuige van de vele verwijten die de advocaten van Klaas Otto het Openbaar Ministerie (OM) maken. Er is veel onvrede bij de verdediging; het OM zou bewust informatie hebben achtergehouden die Otto ontlast.

Het was groot nieuws, zo’n twee weken terug. Klaas Otto zou een aanslag hebben voorbereid op de officier van justitie in zijn zaak: Greetje Bos. Een man aan wie Otto de opdracht zou hebben gegeven, werd kort na arrestatie alweer vrijgelaten.

Volgens de advocaten van Otto, Louis de Leon en Robert van ’t Land, typeert die aanslagverdenking het OM. „Het probeert deze zaak op alle mogelijke manieren te beïnvloeden”, zegt Van ’t Land. „Van die aanslag is niks gebleken. Klaas Otto wordt als voorbeeld gebruikt voor de aanpak van de georganiseerde criminaliteit in Brabant. Hij moet bloeden.”

Lees ook: Gekker dan in de zaak van Klaas Otto wordt het niet vaak