Economie

Opnieuw verliest de AFM een kopstuk

Een tegenvaller voor de Autoriteit Financiële Markten (AFM): bestuurslid Femke de Vries (45) stapt onverwachts op. Na een dienstverband van slechts twee jaar verruilt ze haar topfunctie bij de toezichthouder per januari voor een baan bij het Utrechtse consultancybureau &samhoud.

Dat heeft de AFM woensdagmiddag bekendgemaakt. De Vries, die in de zomer van 2015 voor vier jaar was benoemd, voert redenen „van persoonlijke aard” aan voor haar vertrek. „Hoewel ik de AFM met pijn in het hart verlaat, is dit een kans die ik niet voorbij kon laten gaan,” stelt ze in het persbericht.

De vroegtijdige exit van De Vries is opvallend in het licht van de onrust die de AFM de voorbije jaren heeft gekenmerkt. Twee jaar geleden greep minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) hard in bij de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Er werden vier nieuwe leden benoemd in de vijfkoppige raad, nadat de vorige in opspraak was gekomen door nevenfuncties en een „slordige” integriteitscultuur.

Kritiek

Nog geen anderhalf jaar later waren twee van de vier nieuwelingen alweer vertrokken. Annemarie van Gaal kon haar functie als toezichthouder niet combineren met haar andere bezigheden. Bart Koolstra trad terug na een publicatie van NRC over de rol van zijn vorige werkgever, accountantskantoor PwC, bij omstreden betalingen door een dochterbedrijf van Nederlands grootste familiebedrijf SHV in het Midden-Oosten.

Lees ook het betreffende stuk: De accountant: doe betalingen alleen via derden!