Buitenland

Juncker hoopt euro in alle EU-landen in te voeren

De Europese Unie heeft economisch de wind mee en moet nu haar ambities gaan waarmaken. Dat is de boodschap van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in zijn jaarlijkse ‘State of the Union’-toespraak woensdagochtend in het Europees parlement.

Hij had voor de Europarlementariërs, verzameld in Straatsburg, veel verrassingen in petto. „In alle EU-landen de euro invoeren en méér democratie en transparantie”, zei Juncker. Zweden en diverse Oost-Europese lidstaten betalen nu nog niet met de euro. Op den duur, en als ze allemaal aan de eisen voldoen, moeten ze die volgens Europese afspraken wel invoeren. Juncker belooft extra geld voor deze landen om de invoering van de euro mogelijk te maken.

Het is maar een greep uit Junckers lange lijst met Europese ambities. Meteen wordt duidelijk: hier spreekt een Commissievoorzitter vol vertrouwen in de toekomst van de EU. Dat diezelfde Unie de afgelopen jaren juist zo onder vuur werd genomen door eurokritische partijen in heel Europa, lijkt voor Juncker al verleden tijd.

Lees ook dit profiel over Juncker: Bescheiden is hij niet, maar hij praat wel met de gewone man