Tech

De verliezers van het epotijdperk

We moeten sporters geen helden noemen. Sport draait om dingen beter kunnen dan anderen. Sporters brengen kolossale offers, maar doen dat niet voor een hoger doel. Ze doen het om er zelf beter van te worden. En daar genieten we van. Hoe mooi het ook is om Alberto Contador op de loodzware Angliru in de Ronde van Spanje te zien, met het altruïsme dat bij heldendom hoort, heeft het niets te maken. Wij willen helden en duwen de sporters in een vorm waar ze niet in passen.

Vervolgens raken we in de knoop wanneer een (voormalige) topsporter in een dopingaffaire belandt, want een held wil je niet kwijt. Zoals wielrenster Leontien van Moorsel, die sinds een artikel van De Volkskrant van zaterdag (waarin een gepensioneerde arts verklaarde haar epo te hebben bezorgd in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2000) aan de verkeerde kant van de wielergeschiedenis is beland. Er rijdt een enorm peloton aan de verkeerde kant van de wielergeschiedenis, maar toch.

Lees ook: Raakt Van Moorsel haar medailles kwijt?