Politiek

Reisgids voor de ongewenste toerist

In heel Europa zuchten steden onder een ongekende toeloop van toeristen. In Barcelona werd onlangs een bus bestormd. In Amsterdam wordt gesproken over een Airbnb-verbod. En overal hebben ze vooral last van dezelfde bezoekers, waarvan de Britten het symbool zijn geworden: jonge zuipers en blowers die in grote groepen neerstrijken, zichzelf zo snel mogelijk buiten bewustzijn brengen en wankelend of kruipend door steeds dezelfde straten gaan.

Legenda

Fietsen: aantal fietsverhuurbedrijven.

Nutella: aantal plekken om Nutella te eten.

Happy Hours: aantal kroegen met een happy hour.

Bier: prijs voor een pint (= ruim een halve liter, 568,261 cc) bier.

Bron: Foursquare / Pintprice.com

Deze groep zoekt vooral goedkoop bier, drugs, fastfood, Nutella en bierfietsen. En hoewel er dus veel kritiek uit deze steden opklinkt, zie je ook hoe ondernemers zich instellen op deze doelgroep, en hoe het plat vermaak op internet volop wordt aangeprezen. Wie dat op een rijtje zet, komt tot tien topbestemmingen. Die staan hier opgesomd met – in stijl – de belangrijkste voorzieningen voor de ongewenste toerist.

Over dit artikel

Deze top 10 is gebaseerd op een inventarisatie van bestemmingen op Britse sites voor feestvakanties. Voor elke stad zijn trekpleisters als shotjesbars, pub crawls en fietsverhuurbedrijven geteld op recensiesite Foursquare. Ook de verhouding tussen hotels en goedkope hostels is meegenomen. Deze cijfers zijn op onwetenschappelijke wijze opgeteld om een ‘funfactor’ te bepalen en zo de meest populaire bestemming voor de zuiptoerist te vinden.

Foto Imageselect

Magaluf
Funfactor: 10+

Fietsen huren lukt niet in partyhoofdstad Magaluf op Mallorca, maar je komt hier ook niet voor lichaamsbeweging. In Magaluf feest je zonder je zorgen te maken over de locals, want die zijn er nauwelijks. In 2015 werden zelfs Britse politieagenten uitgezonden naar Magaluf. Alleen de jongen die je met een gratis shotje bij een club naar binnen lokt is misschien Spaans. En natuurlijk Alfonso Rodriguez Badal, de burgemeester, die Britse toeristen op zoek naar ‘losbandigheid’ dit jaar opriep ergens anders heen te gaan.

“Remember, what happens in Magaluf, stays in Magaluf!” – Feelsummer.com