Buitenland

Tien vragen over de bosbranden in Portugal

  • Is dit normaal, of is er sprake van een uitzonderlijke situatie?

    De hoge temperatuur in Portugal past in een trend, zegt Geert Jan van Oldenborgh, klimaatexpert van het KNMI. Hij heeft de data van de afgelopen eeuw doorgespit en concludeert dat de gemiddelde temperatuur daar met ongeveer 3 graden Celsius is gestegen. Dat is het dubbele van wat de klimaatmodellen voorspelden – en ook veel meer dan de bijna 1 graad Celsius die de aarde wereldwijd is opgewarmd. Op dit moment is het zelfs bijna vier graden warmer dan het gestegen gemiddelde.

    Volgens Van Oldenborgh is nog onduidelijk waardoor die extra opwarming wordt veroorzaakt. Er is sprake van een nog onbekende ‘positieve terugkoppeling’, zoals dat in de klimaatwetenschap heet, een verschijnsel dat zorgt voor een (lokale) versnelling van klimaatverandering.

    Lees ook: Zeker 61 doden door bosbranden in Portugal