Buitenland

Spanningen VS-Rusland na neerhalen Syrisch vliegtuig door VS

De Amerikaanse strijdkrachten in Syrië hebben zondag voor het eerst een Syrisch gevechtsvliegtuig neergeschoten nadat het Syrische rebellen had bestookt die met Amerikaanse hulp de IS-hoofdstad Raqqa belegeren. Rusland heeft daarop de communicatie met de Amerikanen over operaties in het Syrische luchtruim gestaakt.

Het incident vond plaats nabij de stad Taqba, ten westen van Raqqa. De Syrian Democratic Forces (SDF), een door de VS gesteunde rebellengroep met voornamelijk Koerdische strijders, hebben daar een uitvalsbasis voor hun offensief tegen Raqqa.

Volgens het Pentagon vielen troepen van het Syrische regime zondagmiddag de SDF-rebellen aan. Toen een Syrisch vliegtuig vervolgens bommen loste op de SDF-positie werd het neergeschoten. Damascus heeft het voorval een ‘flagrante daad van agressie’ genoemd.

Studio NRC