Tech

‘Schuldig’ wint Zilveren Nipkowschijf 2017

De vakprijs wordt sinds 1961 toegekend door een jury bestaande uit mediajournalisten en -critici. Lees ook: En elke dag bellen de deurwaarders, een reportage van Martin Kuiper voor NRC over armoede in Amsterdam-Noord (17 november 2016). Saillant, want het onderzoeksjournalistieke Radio 1-programma kreeg onlangs te horen dat het een flink deel van zijn zendtijd en budget moet inleveren. En vlak voor Kerst besprak Beerekamp de serie opnieuw in zijn tv-rubriek Zap: Schuldig toont de ware geest van Kerstmis. De Zilveren Nipkowschijf, vernoemd naar de Duitse uitvinder van de televisie Paul Nipkow, is de oudste televisieprijs van Nederland. ,,Een magistrale serie over armoede”, schreef tv-recensent Hans Beerekamp van NRC in december vorig jaar over de documentaireserie Schuldig. De tv-serie Schuldig van Sarah Sylbing en Ester Gould heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Tv-maker Frans Bromet kreeg een ere-Nipkowschijf voor zijn gehele carrière, en Eva Jinek kreeg van de jury een eervolle vermelding. De zesdelige serie van publieke omroep Human, toont de sluipende armoede in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Dat heeft de jury vrijdagmiddag bekendgemaakt. De Zilveren Reissmicrofoon, voor het beste radioprogramma, is gewonnen door Argos (VPRO/Human).