Buitenland

Nieuwe Franse Assemblée is jong en vrouwelijk

Het zijn de parlementsverkiezingen van alle records geworden. Niet eerder sinds het begin van de Vijfde Republiek in 1958 werd de Assemblée Nationale zo ingrijpend ververst: driekwart van de 577 leden is nieuw. Ook zijn niet eerder zoveel vrouwen verkozen: 223 (39 procent). Vooral dankzij de jonge kandidaten van president Macrons La République En Marche! (LREM) is de gemiddelde leeftijd nu zes jaar lager dan in de afgelopen zittingstermijn: 48 jaar. En oh ja, de opkomst was nog nooit zo slecht als deze zondag: 43 procent. Alleen voor Europese verkiezingen gaan nóg minder mensen de deur uit.

Die lage opkomst heeft er vooral toe geleid dat LREM ongeveer 100 zetels minder won dan op basis van de eerste ronde haalbaar leek. Maar de bekendste gezichten van de partij van de president waren succesvol.

Nieuwe Assemblée. NRC studio

Dat geldt in de eerste plaats voor de zes ministers die kandidaat waren. Macron stelde als regel dat verkiesbare ministers hun zetel moesten winnen om aan te mogen blijven. Ministers als Bruno Le Maire (Economie) en Chrisophe Castaner (Relaties met het Parlement) haalden het ruim met meer dan 60 procent. Ook de in opspraak geraakte minister Richard Ferrand (Territoriale Samenhang) won.

Opmerkelijke nieuwkomers namens LREM zijn onder andere wiskundige Cédric Villani (69 procent in de Essonne), oud-politiechef Jean-Michel Fauvergue en de uit de Parijse banlieue afkomstige advocate Laetitia Avia. Een belangrijke rol zal zijn weggelegd voor Macrons ex-woordvoerder Benjamin Griveaux, zoals veel mensen in de entourage van de president afkomstig uit kringen van de voormalige PS-kopstukken Michel Rocard en Dominique Strauss-Kahn.

Oud-premier Manuel Valls, die uit de PS is gezet maar van LREM geen kandidatuur kreeg, heeft zonder partij zijn parlementszetel weten te behouden. Maar het verschil met zijn tegenstrever is zo klein (139 stemmen) dat de kandidaat van het hardlinkse La France Insoumise (LFI) van Jean-Luc Mélenchon een hertelling eist. Volgens LFI heeft Valls gefraudeerd.

Lees ook: Macron wint ruim, maar niet zo ruim als voorspeld