Economie

Mag de ‘BV China’ straks ook meedoen?

Tot drie keer toe liep het mis, maar dit jaar is de kans groter dan ooit. Krijgen aandelen van het Chinese vasteland, ook wel A-aandelen, deze week dan eindelijk een plekje in een toonaangevende index? Aankomende dinsdag wordt het duidelijk, wanneer indexbouwer MSCI bekendmaakt welke aandelen worden opgenomen in zijn veel gevolgde graadmeters.

Niet dat China nu nog helemaal geen deel uitmaakt van de indices van MSCI: de Wereldindex, een van de meest gevolgde graadmeters ter wereld, bestaat voor 2,9 procent uit Chinese bedrijven. Maar dat zijn uitsluitend bedrijven met een notering aan de beurs van Hongkong of aan een buitenlandse beurs, geen aandelen van het Chinese vasteland.

Het ontbreken van die aandelen, die worden verhandeld aan de beurzen van Shanghai en Shenzhen, heeft een reden. Jarenlang was het voor buitenlandse beleggers bijzonder moeilijk om A-aandelen te kopen. Dat kon alleen met een speciale licentie, en zelfs dan was maar beperkte handel mogelijk.

Sinds het najaar van 2014 is dat gemakkelijker geworden, door de komst van de Shanghai en Shenzhen Connect. Via die verbinding met de beurs van Hongkong – die wel toegankelijk is voor buitenlandse geldschieters – kunnen beleggers nu ongeveer de helft van alle pakweg 2.900 A-aandelen kopen. Een speciale licentie is daardoor niet langer noodzakelijk.

Het Amerikaanse MSCI denkt er sindsdien over om A-aandelen op te nemen in zijn Wereldindex en ook zijn index voor opkomende markten. De indexbouwer komt nu elk jaar opnieuw met een voorstel, dat wordt voorgelegd aan tal van grote klanten, zoals banken en beleggingsfondsen. Tot dusver was de uitkomst telkens negatief, onder meer vanwege zorgen over beperkte verkrijgbaarheid en de regelmaat waarmee de handel in A-aandelen wordt stilgelegd.

Lees ook: Twaalf Chinese dorpelingen nemen de verzekeringswereld over