Politiek

‘Eerst aten we alles waar we overdag aan dachten’

Voor het breken van de vasten heerst rust in het huis van de familie El Amrani. Het is negen uur ’s avonds, Assia (12) mixt smoothies in de keuken: aardbeien, mango, amandelmelk en bolletjes vanille-ijs.

Zoulikha (46), moeder van Assia, Laila (25), Anass (22) en Mahmoud (20), vindt het vasten best te doen. „Als je echt wil, dan heb je de kracht om het vol te houden. Als je het tegen je zin doet, dan lukt het niet.”

Hamza Talbi (28), de man van Laila, is er ook. Anass is aan het werk. De vader van het gezin, Driss El Amrani (52), is in Marokko, hij bezoekt zijn zieke moeder.

Alle kinderen van Zoulikha vasten. Ook Assia, die in groep 8 zit. Ze wil het zelf, zegt ze. En ze vindt het best te doen. Zelfs Mahmoud, die in een rolstoel zit en extra zorg nodig heeft, vast. „We kijken wel hoelang dat kan”, zegt zijn moeder terwijl ze even haar hand op zijn schouder legt.

Van zonsopgang tot zonsondergang niet eten of drinken vergt aanpassing, vooral in de zomer, als de dagen lang zijn. Laila en Hamza hebben hun dagindeling dit keer beter aan het vasten aangepast dan vorig jaar. Hamza heeft avonddiensten aangevraagd in het psychiatrisch ziekenhuis waar hij werkt. Laila studeert communicatie aan de Hogeschool Rotterdam, maar heeft nu weinig college. Ze werkt een dag in de week als communicatieadviseur en ze zorgt een dag in de week voor Mahmoud. Ze heeft het zo geregeld dat ze later kan beginnen en dus kan uitslapen. „Voor zonsopgang staan we op, eten we iets en bidden we. Als je daarna nog een paar uur kunt slapen, maakt dat het makkelijker.”

Bekijk ook de fotoserie: Samen aan de Iftar