Tech

BN’er deelt graag gênante momenten met heel Nederland

Ingeborg Beugel zit in een zaal in het Amsterdamse Sint Lucas Andreas Ziekenhuis: een bijeenkomst over de overgang. Een deskundige somt een reeks lichamelijke ongemakken op. De zaal vrouwen luistert aandachtig. Dan buigt Ingeborg Beugel zich naar voren: „Het duurt zo ontzettend lang en áls ik dan klaarkom is het zo niks vergeleken bij vroeger”, begint ze. Gegiechel in de zaal. Beugel gaat verder: „Het eindresultaat is zo teleurstellend. Een miezerig, gelokaliseerd dingetje.” Nog meer gelach. „Alsof… Alsof je niest.”

Uitgebloe(i)d is een film over de menopauze. Beugels eigen menopauze. Ze maakte de film drie jaar geleden. En nog steeds, bij tramhaltes, op stations, in de Albert Heijn, vliegen vrouwen haar om de nek. „Ik heb films gemaakt over Srebrenica, over honger, ellende, jongetjes die omkwamen toen ze in het landingsgestel van een Airbus uit Afrika wilden vluchten.

NPO-docu’s Meer ego

Dit najaar zendt de publieke omroep opnieuw persoonlijke tv-series en documentaires uit.

Ajouad El Miloudi gaat in Ajouad: kaaskop of mocro? op zoek naar antwoorden op vragen over liefde, seksualiteit, status en imago in de Marokkaanse cultuur.

In De Roze Dolk vraagt programmamaker Bo Jeuken zich af of zij en haar vriend naast partners ook geschikt zijn als opvoeders en of ze zich daar op kunnen voorbereiden.

Ingeborg Beugel is van plan een film te maken over „narcistische mishandeling”, waarvan ze zelf slachtoffer werd.

Maar veruit het succesvolst was de menopauzefilm”, zegt Beugel, die met een sigaret en een kom ontbijt een uitgebreid interview geeft vanachter haar laptop in Griekenland. „Die vrouwen dachten dat ze gek werden, rijp voor de psycholoog. Tot ze mijn film zagen. Ze zijn zo blij dat ze eindelijk met hun man over hun overgang durven te praten.”

Nieuw zijn ze niet, films en series als Uitgebloe(i)d, waarin de makers zelf centraal staan. Feit is wel dat er de laatste tijd vurig mee wordt geëxperimenteerd. Sophie Hilbrand zocht voor BNN naar remedies tegen haar burn-out, Filemon Wesselink wilde weten of hij autistisch is (BNN) en Marijn Frank probeerde iets aan haar vleesverslaving te doen (NTR). Weg met de afstandelijke presentator. Deze mensen gaan zelf onder het mes.