Politiek

‘Artsen moeten minder strikt volgens richtlijnen werken’

De zorg in Nederland heeft de menselijke maat uit het oog verloren door het naleven van en afrekenen op wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen. Er moet veel meer rekening gehouden worden met de context en het verhaal van de individuele patiënt. Dat schrijft de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) in een maandag verschenen rapport. De RVS is een onafhankelijke raad die de regering en het parlement adviseert.

Het rapport Zonder context geen bewijs stelt dat het een illusie is dat de zogeheten ‘evidence based practice’, behandelingen op basis van bewezen effectiviteit, de beste zorg oplevert. Een behandelend arts heeft vaak nog wel oog voor individuele verschillen tussen patiënten en kan op basis daarvan besluiten af te wijken van de standaardbehandeling die is beschreven in medische richtlijnen. Maar hoe verder van de patiënt hoe meer de zorg op maat in de knel komt, zegt een van de auteurs van het rapport Jan Kremer in NRC. „Verzekeraars kopen zorg in op basis van de richtlijnen, en zorginstellingen worden beoordeeld op kwaliteitsindicatoren die eigenlijk een grove versimpeling van de werkelijkheid zijn.”

Lees ook: Arts moet minder varen op verstand en meer op gevoel